Hoewel ik zelf niet zo met (populaire) muziek bezig ben, vind ik Last.fm toch erg leuk, m.n. om nog eens (een fragment van) een gouwe ouwe te beluisteren. Ik heb me dan ook aangemeld met de 23 Dingen-account en heb een paar favorieten aan ‘my library’ toegevoegd. Ook de toevoeging Radio Stations vind een leuke vondst.
Muziek luisteren via mijn pc doe ik zelden, ik luister liever naar cd’s, vooral omdat de geluidskwaliteit van mijn cd-speler heel wat beter is dan die van de geluidsboxjes van mijn pc. Ik zie Last.fm dan ook meer als een leuk instrument om muziek met elkaar te delen dan om muziek te beluisteren.
Verder ben ik het met collega Peter Q eens, die stelt dat het af & toe handig om LastFM als voorselectiemiddel te gebruiken: even snel muziek beluisteren om te beslissen of een bepaalde cd de moeite van het downloaden/aanschaffen wel waard is.
Verder stuitte in via de kostelijke link Balen van last.fm op een interessant artikel:
Op het nieuwe media-evenement Picnic op 27 september j.l. in Amsterdam hield Genevieve Bell, al jaren actief als antropoloog bij chipmaker Intel een lezing, waarin zij stelt dat het bijhouden van alle 'sociale' Web 2.0-sites te veel tijd begint te kosten. Na afloop van haar presentatie sprak Webwereld, een website met nieuws en informatie over hardware, software en internet, met Bell.
"Het kost te veel tijd en energie om dat allemaal bij te houden. Dat is een groot probleem voor een groeiende groep internetters: alle Web 2.0-diensten vragen veel tijd en aandacht. Maar we bereiken het punt waarop mensen gaan afhaken, omdat ze dat er niet meer tijd in willen steken. Er is een trend zichtbaar waarbij mensen de mogelijkheid om offline te gaan als een bonus zien. De vakantieplekken die het meest in populariteit toenemen zijn de plaatsen zonder snel internet of een goede mobiele telefoondekking."
Zou dit betekenen dat we met 23 Dingen niet voorop lopen maar juist achter de feiten aanhollen?? Nee toch??!!
dinsdag 30 september 2008
Ding 20: Muziek online beluisteren in een sociaal netwerk
Gepost door Bieptiep op 05:30 1 reacties
Labels: last.fm web 2.0
maandag 29 september 2008
Ding 19: Sociale netwerken
Ik zie het nut wel in van een zakelijk netwerk, waarin je wat van elkaar kunt opsteken en elkaar op elkaar kunt terugvallen, zoals Bibliotheek2.0Ning
Ook een netwerk rond een gemeenschappelijke hobby of interesse, of dat nou vegetarisch koken, bergbeklimmen of de kleinste deeltjestheorie is, kan ik mij goed voorstellen.
Een sociaal netwerk zoals Hyves lijkt me echt iets voor mensen met veel tijd en de laptop altijd binnen handbereik: Hyves als huisgenoot.
Zelf heb ik er totaal geen behoefte aan om publiekelijk met mijn eventuele digitale vrienden van gedachten te wisselen. Als ik iemand iets te melden heb, stuur ik wel een mailtje.
Nee, doe mij dan maar een weblog!
Gepost door Bieptiep op 07:22 2 reacties
Labels: Hyves, sociale netwerken
dinsdag 16 september 2008
Ding 18: Library Thing
Persoonlijk heb ik er niet veel behoefte aan om mijn hele boekenbezit te catalogiseren, laat staan dit wereldkundig te maken. Mijn boeken staan keurig alfabetisch op auteur of op onderwerp gerangschikt (hoezo beroepsdeformatie?)in mijn boekenkast, zodat ik alles snel kan vinden.
Ik kan me wel voorstellen dat het leuk is om een voor bepaald genre aan Library Thing toe te vertrouwen, bijvoorbeeld: je tuinboeken, je kookboeken of je boeken over handboogschieten, om maar wat te noemen. Leuk om hier recensies van te lezen en leessuggesties op te doen.
Zelf heb ik nu een deel van mijn boeken over de Himalaya, Tibet en Nepal aan Library Thing gekoppeld.
Na wat gefröbel en gecopy-paste heb ik de meeste boeken nu zelfs van een plaatje van de omslag voorzien. Jammer dat de omslagen van de VUBIS-catalogus zich niet lieten uploaden, die zijn vaak erg goed van kwaliteit.
Gepost door Bieptiep op 05:46 0 reacties
Labels: Library Thing
woensdag 10 september 2008
Ding 17: Bekijk een Web 2.0 site naar keuze
Uit het duizelingwekkende aantal 2.0 toepassingen is het moeilijk kiezen.
Sommige toepassingen vind ik een echte aanwinst, andere kunnen me gestolen worden: wat moet ik (of wie dan ook) er in hemelsnaam mee?
Met name de Web 2.0 toepassingen die door 23 Dingen tot mij zijn gekomen, zijn inmiddels niet meer weg te denken.
Blogger, Flickr, Google Earth, De.icio.us, Bloglines: ik heb het allemaal omarmd en denk zeker dat ze voor mij persoonlijk en ook voor de bibliotheek een verrijking vormen.
Gepost door Bieptiep op 10:56 2 reacties
dinsdag 9 september 2008
Ding 16: YouTube video
Eerst maar eens een poging wagen om een YouTube video op op mijn blog te zetten over een stukje van de Friendship Highway tussen Tibet en Nepal, waar ik in 2004 ook reed. Dit alles begeleid door een muziekje dat die je er uit werkelijk ieder Nepalees winkeltje hoorde komen.
Het plaatsen blijkt simpel genoeg te zijn. De tags zijn duidelijk, erg handig is de lijst van gerelateerde video's.
Over het algemeen vind ik de particuliere video's van bedroevend slechte kwaliteit, een enkeling uitgezonderd. En waarom zoveel mensen hun onnozele of dubieuze privé-bezigheden via YouTube met de wereld willen delen, is me ook een raadsel.
Als promotiefilmpje voor de bibliotheek of als instructiefilmpje, zoals de hilarische dotSUB video's van deze cursus, kan het wel een erg leuk en handig instrument zijn.
Persoonlijk denk ik niet dat ik veel tijd zal steken in het bekijken van YouTube, of ik moet me ooit ontzettend gaan vervelen.
Gepost door Bieptiep op 11:13 2 reacties
Labels: YouTube