vrijdag 30 mei 2008

In de Ban van de Blog. Of het Blog?

Nu ik de smaak van het bloggen te pakken heb, loop ik tegen het volgende probleem aan: Is het nu de weblog of het weblog?
Gelukkig weet de Taaladviesdienst van het Genootschap Onze Taal hierop het antwoord:

"Beide zijn correct; het woord weblog kan zowel het lidwoord de als het lidwoord het krijgen. De weblog lijkt vaker voor te komen.

U bent vrij in uw keuze voor de of het weblog; bedenk daarbij wel dat deze keuze ook invloed heeft op de verbuiging van bijvoeglijke naamwoorden. Bij de-woorden verbuigen we die: de rode trui, een rode trui en die rode trui; bij het-woorden verbuigen we niet na een: het grote huis en dat grote huis, maar een groot huis. Deze regels gelden ook voor weblog. Kiest u de weblog, dan is het ook een nieuwe weblog; kiest u voor het weblog, dan is een nieuw weblog juist. Hetzelfde geldt overigens voor de verkorting blog en voor de/het vlog ('videoweblog')."

Overigens heeft de Taaladviesdienst ook een weblog: zie taal.web-log.nl.

Nu kunnen we eindelijk onbekommerd verder werken aan onze blog. Of is het nu ons?

dinsdag 27 mei 2008

Ding 7: Flickr verder ontdekken

Als probeersel een 'visitekaart' aangemaakt met Trading Card Maker. Leuk om te zien hoe het allemaal werkt en wat mogelijkheden uit te proberen. Zoals zoveel Flickr toepassingen: erg leuk, maar ik kan me nu niet voostellen waar ik het ooit voor nodig zou hebben.
Maar ach, zo dacht ik niet zo lang geleden ook over het maken van een weblog...

vrijdag 23 mei 2008

Ding 6: Flickr ontdekken



Deze foto is genomen in Tibet op de weg tussen Tingri en Mount Everest Base Camp op ruim 5200 meter. Het herinnert mij aan de onvergetelijke reis die ik in 2004 maakte door China, Tibet en Nepal. Vooral de 5-daagse reis per landcruiser door de Himalaya van Tibet naar Nepal vond ik indrukwekkend.
Ongelofelijk: hier, op deze plek ben ik dus echt geweest!

Ik heb deze foto heel gemakkelijk met de tags 'Tibet' en 'Himalaya' uit Flickr geselecteerd. Er gaat dan een wereld aan prachtige foto's voor je open. Daar kunnen mijn eigen foto's niet aan tippen!
Maar..toen ik de URL van de geselecteerde foto rechtstreeks op mijn weblog wilde plaatsen, kreeg ik alleen een irritant rood kruisje te zien in een verder leeg kader. Met hulp van Peter de Q.en na kopiëren en plakken naar mijn eigen pc, is het uiteindelijk toch gelukt deze foto in mijn weblog te plaatsen.

zaterdag 17 mei 2008

Ding 4 en 5: RSS

Sinds de cursus Digitaal Inlichtingenwerk in 2006 gebruik ik tot mijn volle tevredenheid de feed-reader Bloglines.
Ik vind het een overzichtelijk programma: het toevoegen, wijzigen of schrappen van RSS-feeds gaat gemakkelijk.
Je kunt de feeds op onderwerp in mapjes doen, een optie waarvoor ik overigens niet voor heb gekozen. Met de slechts 15 RSS-feeds waarop ik ben geabonneerd vind ik het net zo overzichtelijk om ze allemaal in één oogopslag te kunnen zien.
15 RSS-feeds vind ik ook nog net te behappen, voor meer ontbreekt me de tijd. Het is nu: één erin, één eruit.
Mijn favoriete RSS-feed is (tot nu toe, wie volgt?) ZB Digitaal van Edwin Mijnsbergen.

vrijdag 9 mei 2008

Cursus Expert zoeken op internet

Afgelopen maand hebben Connie en ik in Utrecht de tweedaagse cursus 'Expert zoeken op internet' gevolgd, gegeven door Henk 'Voelspriet' van Ess.
Hij heeft ons in een duizelingwekkend tempo de in's en outs van het zoeken in Google laten zien en uitproberen. Dat er zoveel manieren en trucs zijn om met alleen deze zoekmachine tot een goed zoekresultaat te komen, geweldig! We hebben er in elk geval veel van opgestoken.
Wie belangstelling heeft voor de readers van deze cursus: ik kan ze je desgewenst mailen.

Mijn eerste blog-bericht

Hoera, eindelijk een eigen weblog! En ik vind het leuk!
Altijd gedacht dat je alleen een weblog had als je belangrijk, bekend of interessant voor een ander was. Of als je dit van jezelf vond. En nu treed zelfs ík op deze manier uit de anonimiteit.
Wat zou ik graag meer tijd hebben om er veel mee te doen, zowel inhoudelijk als aan de lay-out.
Ik heb voor Blogger gekozen omdat die me, heel gemakzuchtig, het meest overzichtelijk leek.
Helaas blijkt het vaak lastig om uitgeroosterd te worden, maar hopelijk komen er aan de inlichtingenbalie genoeg rustige momenten om te kunnen bloggen.
Ondertussen hoop ik met 23 Dingen veel (voor mij) nieuwe toepassingen van Web 2.0 te leren gebruiken.