Wat heeft 23 Dingen mij persoonlijk opgeleverd?
Ik vond het een hele uitdaging met al die Web 2.0 toepassingen kennis te maken.
Het leverde me in elk geval eens heel andere gespreksonderwerpen op met mijn kinderen, die een moeder met een weblog best cool vinden.
Zo zat ik laatst met mijn zoon Joost, die coördinator Kennismanagement is bij Ernst&Young (hoezo: de appel..?) in een Utrechts restaurant lekker te eten terwijl hij intussen de html-code voor embedded links in mijn agenda te noteerde. Vond hij wel erg lachen. Ook reageert hij regelmatig op mijn blogposts.
Als afsluiting de Dingen die ik zelf zeker zal blijven gebruiken:
Del.icio.us: erg handig om mijn getagde en gebundelde favorieten overal te kunnen raadplegen
Bloglines: die gebruikte ik al langer om mijn RSS-feeds overzichtelijk in onder te brengen
Flickr: in no time plaats, bewerk en orden je je foto's en kun je ervoor kiezen om ze al of niet aan den volke te laten zien.
Ik heb met veel plezier de 23 Dingen ontdekt en geleerd.
Door hun weblogs ben ik verrast door onvermoed schrijftalent bij verschillende collega's. Bijna jammer dat 23 Dingen afgelopen is: ik zal het nog missen!
vrijdag 17 oktober 2008
Ding 23: Evaluatie 23 Dingen
Gepost door Bieptiep op 11:06 3 reacties
Labels: Bloglines, Del.icio.us, flickr, kennismanagement
Ding 22: Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken
In 1959 kwam ik als leesgraag 7-jarig meisje voor het eerst in de Vlissingse jeugdbibliotheek, destijds gevestigd in het voormalig Burgerweeshuis in de Badhuisstraat. Je mocht er één keer per week twee leesboeken en twee informatieve boeken lenen en had het hart maar niet om vaker te komen: de strenge bibliotheekjuffrouwen hadden het altijd in de gaten. Leesbevordering moest toen nog uitgevonden worden!
Blijkbaar niet afgeschrikt door dit rolmodel ben ik in 1977 in de Vlissingse bibliotheek komen werken.
Er is in de daarop volgende ruim 30 jaar heel wat veranderd in de bibliotheek: van kaartenbak via de Karmac microfilm naar allerlei stadia van Vubis, met als hoogtepunt RFID en de doe-het-zelfbalies. Dat vonden we toen allemaal héél vooruitstrevend.
Van stoffige, publieksonvriendelijke uitleenfabriek - Sssssst, bibliotheek! – is de bibliotheek van toen getransformeerd tot wat ze nu is: een bron van kennis en informatie die midden in de maatschappij staat: nieuwsgierig en betrokken.
Vooral de laatste paar jaar ontwikkelde de bibliotheek in sneltreinvaart en, yesss!.....we mochten allemaal meerijden! Op naar Bibliotheek 2.0!
Wat Web2.0 in de praktijk voor de bibliotheek gaat betekenen, zal nog moeten blijken. De interactie met de klant in Bibliotheek 2.0 spreekt me erg aan: zo krijgen mensen het gevoel dat het echt hún bibliotheek is en kunnen wij erachter te komen wat er leeft en wat klanten echt willen.
Daarom verwacht ik het meest van toepassingen zoals Aquabrowser My Discoveries en Library Thing, maar ook van YouTube en Podcast als alternatief middel om dingen onder de aandacht te brengen.
Ook denk ik dat we veel aan de bibliotheekwiki zullen hebben, al staat of valt ook dit onderdeel dit met de bereidheid van medewerkers om hieraan mee te werken.
Verder was het goed voor de intercollegiale ‘bonding’, omdat iedereen met zijn Dingen in de weer was, elkaar ondersteunde op elkaars blogposts reageerde.
Gepost door Bieptiep op 10:50 1 reacties
Labels: aquabrowser my discoveries, bibliotheek 2.0, Library Thing, podcasts, vubis, YouTube
dinsdag 14 oktober 2008
Ding 21: Aquabrowser
De Aquabrowser vind ik een prachtig en handig instrument om de verschillende beschikbare databases tegelijk te doorzoeken.
Er is voor elk wat wils: de één zal weg zijn van het associatieve zoeken met de woordenwolk, de ander (zoals ik) zal gaan voor de uitgebreide mogelijkheden tot verfijnd zoeken.
De “look and feel” (met dank aan André Kalden, die overigens onlangs nog bij H.H. Dalai Lama was) van de Aquabrowser vind ik ook stukken aantrekkelijker dan onze gewone Vubiscatalogus, waarvan ik m.n. de zoekfunctie buitengewoon ondoorzichtig en publieksonvriendelijk vind: niet direct uitnodigend om eens lekker rond te browsen.
De toevoeging van My Discoveries aan de Aquabrowser klinkt prima, het toppunt van interactiviteit, maar ik vraag me af of je hiervoor veel mensen enthousiast zal krijgen. Vooralsnog lijkt het me meer iets voor een grote bibliotheek waarvan meer leners thuis zijn in de digitale wereld.
Ook vraag ik me heel praktisch af of iemand (wie?) dit, met name het toevoegen van tags, vervolgens bijstuurt of onderhoudt.
Maar afgezien van alles vind ik de Aquabrouwser een geweldig Ding!
Gepost door Bieptiep op 05:54 0 reacties
Labels: aquabrowser catalogus