Wat heeft 23 Dingen mij persoonlijk opgeleverd?
Ik vond het een hele uitdaging met al die Web 2.0 toepassingen kennis te maken.
Het leverde me in elk geval eens heel andere gespreksonderwerpen op met mijn kinderen, die een moeder met een weblog best cool vinden.
Zo zat ik laatst met mijn zoon Joost, die coördinator Kennismanagement is bij Ernst&Young (hoezo: de appel..?) in een Utrechts restaurant lekker te eten terwijl hij intussen de html-code voor embedded links in mijn agenda te noteerde. Vond hij wel erg lachen. Ook reageert hij regelmatig op mijn blogposts.
Als afsluiting de Dingen die ik zelf zeker zal blijven gebruiken:
Del.icio.us: erg handig om mijn getagde en gebundelde favorieten overal te kunnen raadplegen
Bloglines: die gebruikte ik al langer om mijn RSS-feeds overzichtelijk in onder te brengen
Flickr: in no time plaats, bewerk en orden je je foto's en kun je ervoor kiezen om ze al of niet aan den volke te laten zien.
Ik heb met veel plezier de 23 Dingen ontdekt en geleerd.
Door hun weblogs ben ik verrast door onvermoed schrijftalent bij verschillende collega's. Bijna jammer dat 23 Dingen afgelopen is: ik zal het nog missen!
vrijdag 17 oktober 2008
Ding 23: Evaluatie 23 Dingen
Gepost door Bieptiep op 11:06 3 reacties
Labels: Bloglines, Del.icio.us, flickr, kennismanagement
Ding 22: Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken
In 1959 kwam ik als leesgraag 7-jarig meisje voor het eerst in de Vlissingse jeugdbibliotheek, destijds gevestigd in het voormalig Burgerweeshuis in de Badhuisstraat. Je mocht er één keer per week twee leesboeken en twee informatieve boeken lenen en had het hart maar niet om vaker te komen: de strenge bibliotheekjuffrouwen hadden het altijd in de gaten. Leesbevordering moest toen nog uitgevonden worden!
Blijkbaar niet afgeschrikt door dit rolmodel ben ik in 1977 in de Vlissingse bibliotheek komen werken.
Er is in de daarop volgende ruim 30 jaar heel wat veranderd in de bibliotheek: van kaartenbak via de Karmac microfilm naar allerlei stadia van Vubis, met als hoogtepunt RFID en de doe-het-zelfbalies. Dat vonden we toen allemaal héél vooruitstrevend.
Van stoffige, publieksonvriendelijke uitleenfabriek - Sssssst, bibliotheek! – is de bibliotheek van toen getransformeerd tot wat ze nu is: een bron van kennis en informatie die midden in de maatschappij staat: nieuwsgierig en betrokken.
Vooral de laatste paar jaar ontwikkelde de bibliotheek in sneltreinvaart en, yesss!.....we mochten allemaal meerijden! Op naar Bibliotheek 2.0!
Wat Web2.0 in de praktijk voor de bibliotheek gaat betekenen, zal nog moeten blijken. De interactie met de klant in Bibliotheek 2.0 spreekt me erg aan: zo krijgen mensen het gevoel dat het echt hún bibliotheek is en kunnen wij erachter te komen wat er leeft en wat klanten echt willen.
Daarom verwacht ik het meest van toepassingen zoals Aquabrowser My Discoveries en Library Thing, maar ook van YouTube en Podcast als alternatief middel om dingen onder de aandacht te brengen.
Ook denk ik dat we veel aan de bibliotheekwiki zullen hebben, al staat of valt ook dit onderdeel dit met de bereidheid van medewerkers om hieraan mee te werken.
Verder was het goed voor de intercollegiale ‘bonding’, omdat iedereen met zijn Dingen in de weer was, elkaar ondersteunde op elkaars blogposts reageerde.
Gepost door Bieptiep op 10:50 1 reacties
Labels: aquabrowser my discoveries, bibliotheek 2.0, Library Thing, podcasts, vubis, YouTube
dinsdag 14 oktober 2008
Ding 21: Aquabrowser
De Aquabrowser vind ik een prachtig en handig instrument om de verschillende beschikbare databases tegelijk te doorzoeken.
Er is voor elk wat wils: de één zal weg zijn van het associatieve zoeken met de woordenwolk, de ander (zoals ik) zal gaan voor de uitgebreide mogelijkheden tot verfijnd zoeken.
De “look and feel” (met dank aan André Kalden, die overigens onlangs nog bij H.H. Dalai Lama was) van de Aquabrowser vind ik ook stukken aantrekkelijker dan onze gewone Vubiscatalogus, waarvan ik m.n. de zoekfunctie buitengewoon ondoorzichtig en publieksonvriendelijk vind: niet direct uitnodigend om eens lekker rond te browsen.
De toevoeging van My Discoveries aan de Aquabrowser klinkt prima, het toppunt van interactiviteit, maar ik vraag me af of je hiervoor veel mensen enthousiast zal krijgen. Vooralsnog lijkt het me meer iets voor een grote bibliotheek waarvan meer leners thuis zijn in de digitale wereld.
Ook vraag ik me heel praktisch af of iemand (wie?) dit, met name het toevoegen van tags, vervolgens bijstuurt of onderhoudt.
Maar afgezien van alles vind ik de Aquabrouwser een geweldig Ding!
Gepost door Bieptiep op 05:54 0 reacties
Labels: aquabrowser catalogus
dinsdag 30 september 2008
Ding 20: Muziek online beluisteren in een sociaal netwerk
Hoewel ik zelf niet zo met (populaire) muziek bezig ben, vind ik Last.fm toch erg leuk, m.n. om nog eens (een fragment van) een gouwe ouwe te beluisteren. Ik heb me dan ook aangemeld met de 23 Dingen-account en heb een paar favorieten aan ‘my library’ toegevoegd. Ook de toevoeging Radio Stations vind een leuke vondst.
Muziek luisteren via mijn pc doe ik zelden, ik luister liever naar cd’s, vooral omdat de geluidskwaliteit van mijn cd-speler heel wat beter is dan die van de geluidsboxjes van mijn pc. Ik zie Last.fm dan ook meer als een leuk instrument om muziek met elkaar te delen dan om muziek te beluisteren.
Verder ben ik het met collega Peter Q eens, die stelt dat het af & toe handig om LastFM als voorselectiemiddel te gebruiken: even snel muziek beluisteren om te beslissen of een bepaalde cd de moeite van het downloaden/aanschaffen wel waard is.
Verder stuitte in via de kostelijke link Balen van last.fm op een interessant artikel:
Op het nieuwe media-evenement Picnic op 27 september j.l. in Amsterdam hield Genevieve Bell, al jaren actief als antropoloog bij chipmaker Intel een lezing, waarin zij stelt dat het bijhouden van alle 'sociale' Web 2.0-sites te veel tijd begint te kosten. Na afloop van haar presentatie sprak Webwereld, een website met nieuws en informatie over hardware, software en internet, met Bell.
"Het kost te veel tijd en energie om dat allemaal bij te houden. Dat is een groot probleem voor een groeiende groep internetters: alle Web 2.0-diensten vragen veel tijd en aandacht. Maar we bereiken het punt waarop mensen gaan afhaken, omdat ze dat er niet meer tijd in willen steken. Er is een trend zichtbaar waarbij mensen de mogelijkheid om offline te gaan als een bonus zien. De vakantieplekken die het meest in populariteit toenemen zijn de plaatsen zonder snel internet of een goede mobiele telefoondekking."
Zou dit betekenen dat we met 23 Dingen niet voorop lopen maar juist achter de feiten aanhollen?? Nee toch??!!
Gepost door Bieptiep op 05:30 1 reacties
Labels: last.fm web 2.0
maandag 29 september 2008
Ding 19: Sociale netwerken
Ik zie het nut wel in van een zakelijk netwerk, waarin je wat van elkaar kunt opsteken en elkaar op elkaar kunt terugvallen, zoals Bibliotheek2.0Ning
Ook een netwerk rond een gemeenschappelijke hobby of interesse, of dat nou vegetarisch koken, bergbeklimmen of de kleinste deeltjestheorie is, kan ik mij goed voorstellen.
Een sociaal netwerk zoals Hyves lijkt me echt iets voor mensen met veel tijd en de laptop altijd binnen handbereik: Hyves als huisgenoot.
Zelf heb ik er totaal geen behoefte aan om publiekelijk met mijn eventuele digitale vrienden van gedachten te wisselen. Als ik iemand iets te melden heb, stuur ik wel een mailtje.
Nee, doe mij dan maar een weblog!
Gepost door Bieptiep op 07:22 2 reacties
Labels: Hyves, sociale netwerken
dinsdag 16 september 2008
Ding 18: Library Thing
Persoonlijk heb ik er niet veel behoefte aan om mijn hele boekenbezit te catalogiseren, laat staan dit wereldkundig te maken. Mijn boeken staan keurig alfabetisch op auteur of op onderwerp gerangschikt (hoezo beroepsdeformatie?)in mijn boekenkast, zodat ik alles snel kan vinden.
Ik kan me wel voorstellen dat het leuk is om een voor bepaald genre aan Library Thing toe te vertrouwen, bijvoorbeeld: je tuinboeken, je kookboeken of je boeken over handboogschieten, om maar wat te noemen. Leuk om hier recensies van te lezen en leessuggesties op te doen.
Zelf heb ik nu een deel van mijn boeken over de Himalaya, Tibet en Nepal aan Library Thing gekoppeld.
Na wat gefröbel en gecopy-paste heb ik de meeste boeken nu zelfs van een plaatje van de omslag voorzien. Jammer dat de omslagen van de VUBIS-catalogus zich niet lieten uploaden, die zijn vaak erg goed van kwaliteit.
Gepost door Bieptiep op 05:46 0 reacties
Labels: Library Thing
woensdag 10 september 2008
Ding 17: Bekijk een Web 2.0 site naar keuze
Uit het duizelingwekkende aantal 2.0 toepassingen is het moeilijk kiezen.
Sommige toepassingen vind ik een echte aanwinst, andere kunnen me gestolen worden: wat moet ik (of wie dan ook) er in hemelsnaam mee?
Met name de Web 2.0 toepassingen die door 23 Dingen tot mij zijn gekomen, zijn inmiddels niet meer weg te denken.
Blogger, Flickr, Google Earth, De.icio.us, Bloglines: ik heb het allemaal omarmd en denk zeker dat ze voor mij persoonlijk en ook voor de bibliotheek een verrijking vormen.
Gepost door Bieptiep op 10:56 2 reacties
dinsdag 9 september 2008
Ding 16: YouTube video
Eerst maar eens een poging wagen om een YouTube video op op mijn blog te zetten over een stukje van de Friendship Highway tussen Tibet en Nepal, waar ik in 2004 ook reed. Dit alles begeleid door een muziekje dat die je er uit werkelijk ieder Nepalees winkeltje hoorde komen.
Het plaatsen blijkt simpel genoeg te zijn. De tags zijn duidelijk, erg handig is de lijst van gerelateerde video's.
Over het algemeen vind ik de particuliere video's van bedroevend slechte kwaliteit, een enkeling uitgezonderd. En waarom zoveel mensen hun onnozele of dubieuze privé-bezigheden via YouTube met de wereld willen delen, is me ook een raadsel.
Als promotiefilmpje voor de bibliotheek of als instructiefilmpje, zoals de hilarische dotSUB video's van deze cursus, kan het wel een erg leuk en handig instrument zijn.
Persoonlijk denk ik niet dat ik veel tijd zal steken in het bekijken van YouTube, of ik moet me ooit ontzettend gaan vervelen.
Gepost door Bieptiep op 11:13 2 reacties
Labels: YouTube
woensdag 20 augustus 2008
Ding 15: Podcasts
Voor deze opdracht heb ik me geabonneerd op de podcast van Bibliotheek Waterweg in Schiedam. Daar heb ik een erg leuke lezing van Midas Dekkers beluisterd, een aanrader! Meteen een goed voorbeeld van een mooie bibliotheektoepassing van podcasts.
Verder is podcast wellicht een uitkomst voor bepaalde doelgroepen die ik nog niet langs heb zien komen, nl. laaggeletterden en mensen met een visuele beperking: voor recensies van (luister)boeken, lezingen, actuele informatie over de bibliotheek etc.
Verder zie ik mezelf, zeker op mijn werk, niet achter mijn pc podcasts beluisteren, daarvoor ben ik niet goed genoeg in multi-tasken, iets wat mijn collega's meteen zullen beamen.
Thuis zit ik hiervoor niet vaak/lang genoeg achter mijn pc, zeker straks niet meer, in een leven na 23 Dingen.
Een iPod of MP3-speler om podcasts op te zetten bezit ik niet, maar ik moet nog wel ergens een walkman hebben..
Gepost door Bieptiep op 10:55 2 reacties
Labels: podcasts
zondag 10 augustus 2008
Ding 14: Instant Messaging
Sinds de cursus Digitaal Inlichtingenwerk in 2006 heb ik een MSN-account, waarmee we destijds wat hebben geoefend.
Omdat tegenwoordig bijna niemand meer - ook ik niet - doorlopend online is, gebruik ik IM nog maar zelden. Eigenlijk alleen nog maar om af en toe op een regenachtige zondagmorgen met één van mij zoons te chatten. Deze 'gesprekken' blinken meestal uit in oppervlakkigheid en ontaarden doorgaans in een melige woordenspel. Inderdaad: blahblah.
Als ik iets zinnigs heb mee te delen, stuur ik wel een mailtje of pak ik de telefoon.
Als instrument bij vraagafhandeling, bijv. bij Al@din, kan IM handig zijn om vraagverheldering te krijgen. Voor verdere afhandeling van de vraag, wat meer tijd vergt, vind ik het een te ongeduldig medium.
Gepost door Bieptiep op 10:13 0 reacties
Labels: Instant Messaging
Ding 13: online kantoortoepassingen
Bij Google Docs & Spreadsheets heb ik braaf een document gemaakt en daar samen met een collega aan gesleuteld, wat mij het gevoel gaf met een soort super-basic wiki bezig te zijn.
Omdat ik geregeld aan verschillende pc's werk, kan Google Docs wellicht een handig instrument zijn.
Verder kan ik me op dit moment niet voorstellen op welke manier Google Docs mijn leven zou kunnen verrijken.
Maar zo dacht ik 10 jaar geleden ook over een mobiele telefoon.
Gepost door Bieptiep op 02:59 0 reacties
Labels: Google Docs
vrijdag 8 augustus 2008
Het leuke van taal
De (Nederlandse) taal is voor mij alijd weer een bron van lering en vermaak. Daarom heb ik mij geabonneerd op de e-mail nieuwsbrief Taalpost, een gezamenlijk initiatief van het Genootschap Onze Taal en Van Dale.
Op vrijdag bevat Taalpost een maandelijks wisselende rubriek, met bijvoorbeeld een citaat van de maand, een taalweetje of een tekstuele uitglijer.
Vandaag stond hierin een hilarisch artikel over computervertalingen dat ik jullie niet wil onthouden:
Broodje Translate Server Error
Een anonieme columnist van het Genootschap Onze Taal besteedde vorige week op de website Nu.nl aandacht aan de missers die veroorzaakt worden doordat makers van bijvoorbeeld handleidingen klakkeloos uitgaan van de diensten van online-vertaalcomputers. In de handleiding van een Chinese rijstkoker trof de columnist bijvoorbeeld de volgende zin aan: "De commissaris van sociale zaken heeft koorts het gerecht te neuken met de binnenjolui".
Een wel heel fraai voorbeeld werd onlangs onthuld op het Amerikaanse reclameschrijversweblog Dear Jane Sample. Op een Chinees bord staan enige voor de redactie van Taalpost onleesbare karakters. Gelukkig heeft de maker van het bord zijn tekst ook door een vertaalmachine gehaald en het resultaat in fraaie letters op het bord erbij geschreven: 'Translate server error'.
Column Onze Taal over computervertalingen
Translate server error
Kijk, hier kan ik nou zó van genieten!
Gepost door Bieptiep op 02:23 3 reacties
Labels: taal humor
dinsdag 29 juli 2008
Vakantie in de Drôme
Created with Admarket's flickrSLiDR.
Gepost door Bieptiep op 04:10 4 reacties
Labels: vakantie Frankrijk
donderdag 24 juli 2008
Ding 11 en 12: wiki's
Met het fenomeen wiki was ik al bekend, m.n. Wikipedia, maar de links met achtergrondinformatie hebben me pas inzicht gegeven in de praktische mogelijkhen hiervan, ook voor de bibliotheek.
Ik denk dat het een handig instrument kan zijn, maar het functioneren van een bibliotheekwiki staat of valt wel met de bereidheid van collega's om hieraan mee te werken.
In de zandbak van de 23 Dingen-wiki heb ik bij Favoriete vakantiebestemmingen een entry (waarom nou weer geen posting?)over Vakantie in Nepal toegevoegd. Na enig gepiel, want een uitleg hierover kon ik nergens vinden, heb ik er zelfs een foto bij weten te plaatsen. Daarna braaf bij Favoriete weblogs een link gezet naar mijn cursusblog.
Ook in de zandbak van Wetpaint heb ik hetzelfde stukje, met foto, over Vakantie in Nepal gezet.
Voor de redactie van Gezondheidsloket, waar ik met twee collega's uit Arnhem en Utrecht in zit, ben ik nu in Wetpaint een wiki begonnen. Omdat we geregeld moeten afstemmen, leek een wiki me hiervoor het aangewezen instrument, het is in elk geval het proberen waard. Deze Gezondheidsloketwiki is alleen toegankelijk voor de redactieleden van Gezondheidsloket.
Wetpaint leek me, na het uitproberen in de zandbak, hiervoor het meest gebruiksvriendelijk. Bovendien moet je toch érgens beginnen. Mocht het niet bevallen, dan 'unsubscribe' ik weer en probeer een andere wiki.
De praktijk zal het leren!
Gepost door Bieptiep op 06:47 0 reacties
Labels: wiki Wetpaint
vrijdag 18 juli 2008
Ding 10: Social bookmarking en Del.icio.us
Inmiddels heb ik een eigen Del.icio.us account voor mijn favorieten.
Ik heb er o.a. mijn favoriete websites voor Al@din ingezet en van tags voorzien, erg handig! Zo kan ik de websites speciaal voor kinderen of over de natuur snel boven water krijgen.
Ook heb ik er een bundle 'Vakantie' met voor mij relevante vakantiesites op gezet, die ik voordien in een aparte map in mijn hotmail verzamelde. Dat werkte ook wel, maar in del.ici.ous is het uiteraard veel overzichtelijker.
Omdat ik geregeld aan verschillende pc's zit, is Del.icio.us voor mij een handig instrument om overal mijn bookmarks te kunnen raadplegen.
Van het soiale element zie ik voor mij niet meteen het nut in, voor mij is het in de eerste plaats een verplaatsbare bookmarkdrager.
Gepost door Bieptiep op 03:45 0 reacties
Labels: Del.icio.us
Nieuw sjabloon
Na mijn vakantie viel het niet mee om er weer 'in' te komen.
Voordat ik op vakantie ging, dacht ik dat ik moeilijk los zou kunnen komen van 23 Dingen, maar het tegendeel was waar: eenmaal op vakantie geen Vingt-trois Choses, maar zon, kamperen, wandelen in de bergen van de Franse Vercors en héél veel lezen. En zo hoort het ook!
De foto hierboven is genomen tijdens een wandeling die we maakten over de bergkam van Montagne de Desse bij Marignac-en-Diois.
Eenmaal terug van vakantie heb ik eerst een ander sjabloon voor mijn blog gemaakt.
Toen ik een paar maanden geleden aan mijn weblog begon, belandde ik in één grote speeltuin van allemaal leuke templates, het ene plaatje nog mooier dan het andere.
Toen ik zelf afbeeldingen op mijn blog begon te zetten werd het allemaal wel erg druk, dus wèg met het fraaie grassen-sjabloon, het moet soberder.
Om het nieuwe sjabloon wat persoonlijker te maken, heb ik in het kopje een foto van de Glandasse geplaatst.
Met deze nieuwe versie ben ik dan ook best tevreden.
Gepost door Bieptiep op 03:31 2 reacties
Labels: templates vakantie Frankrijk
donderdag 12 juni 2008
Ding 9: mijn visie op Web 2.0
De Dingen die we tot nu toe hebben gedaan vond ik erg leuk en interessant.
Ik had niet verwacht dat ik het maken en bijhouden van mijn wegblog en het lezen van en reageren op blogs van collega's zo leuk zou vinden.
Sommige collega's doen heel verrassende dingen op hun weblog! Zo leer je ze eens van een andere kant kennen.
Het bezig zijn met 23Dingen blijkt in elk geval goed te zijn voor de 'bonding': iedereen is ermee in de weer en vraagt hulp of advies bij elkaar.
RSS-feeds gebruik ik vooral voor op het werk, het online plaatjes bewerken voornamelijk voor privédoeleinden.
Inmiddels ben ik helemaal verslingerd geraakt aan Kreatief met Flickr. Je kunt er berichten of aankondigingen mee opleuken en je foto's (of die van anderen) eens op een andere manier presenteren. Ik ben er in elk geval heel wat WK-avonden mee zoet geweest.
Zaterdag 14 juni vertrekken we voor 14 dagen naar camping Domaine du Mûrier in Die in de Franse Drôme. Heerlijk: wel een doos vol boeken, maar geen pc, geen internet, dus ook geen 23Dingen.
Ik zal het nog missen!
Gepost door Bieptiep op 12:52 1 reacties
dinsdag 3 juni 2008
Ding 8: online plaatjes bewerken
In navolging van Aaldert heb ik voor ImageChef gekozen: veel grappige, onzinnige en melige templates die je rechtstreeks van de website op je weblog kunt plaatsen, simpeler kan bijna niet.
De templates bij ImageChef zijn erg overzichtelijk op onderwerp gerangschikt. Hierbij vergeleken vind ik Customsigngenerator en Generator Blog rommelig en onoverzichtelijk.
Ik vond bij ImageChef dan ook snel een paar toepasselijke animaties....
Daarna heb ik in de sidebar op dezelfde manier een 'ding' geplaatst, al vind ik het nu wel wat druk worden. Het is zo leuk dat het moeilijk kiezen is..
Gepost door Bieptiep op 04:52 3 reacties
vrijdag 30 mei 2008
In de Ban van de Blog. Of het Blog?
Nu ik de smaak van het bloggen te pakken heb, loop ik tegen het volgende probleem aan: Is het nu de weblog of het weblog?
Gelukkig weet de Taaladviesdienst van het Genootschap Onze Taal hierop het antwoord:
"Beide zijn correct; het woord weblog kan zowel het lidwoord de als het lidwoord het krijgen. De weblog lijkt vaker voor te komen.
U bent vrij in uw keuze voor de of het weblog; bedenk daarbij wel dat deze keuze ook invloed heeft op de verbuiging van bijvoeglijke naamwoorden. Bij de-woorden verbuigen we die: de rode trui, een rode trui en die rode trui; bij het-woorden verbuigen we niet na een: het grote huis en dat grote huis, maar een groot huis. Deze regels gelden ook voor weblog. Kiest u de weblog, dan is het ook een nieuwe weblog; kiest u voor het weblog, dan is een nieuw weblog juist. Hetzelfde geldt overigens voor de verkorting blog en voor de/het vlog ('videoweblog')."
Overigens heeft de Taaladviesdienst ook een weblog: zie taal.web-log.nl.
Nu kunnen we eindelijk onbekommerd verder werken aan onze blog. Of is het nu ons?
Gepost door Bieptiep op 08:10 4 reacties
Labels: taal
dinsdag 27 mei 2008
Ding 7: Flickr verder ontdekken
Als probeersel een 'visitekaart' aangemaakt met Trading Card Maker. Leuk om te zien hoe het allemaal werkt en wat mogelijkheden uit te proberen. Zoals zoveel Flickr toepassingen: erg leuk, maar ik kan me nu niet voostellen waar ik het ooit voor nodig zou hebben.
Maar ach, zo dacht ik niet zo lang geleden ook over het maken van een weblog...
Gepost door Bieptiep op 06:26 1 reacties
vrijdag 23 mei 2008
Ding 6: Flickr ontdekken
Deze foto is genomen in Tibet op de weg tussen Tingri en Mount Everest Base Camp op ruim 5200 meter. Het herinnert mij aan de onvergetelijke reis die ik in 2004 maakte door China, Tibet en Nepal. Vooral de 5-daagse reis per landcruiser door de Himalaya van Tibet naar Nepal vond ik indrukwekkend.
Ongelofelijk: hier, op deze plek ben ik dus echt geweest!
Ik heb deze foto heel gemakkelijk met de tags 'Tibet' en 'Himalaya' uit Flickr geselecteerd. Er gaat dan een wereld aan prachtige foto's voor je open. Daar kunnen mijn eigen foto's niet aan tippen!
Maar..toen ik de URL van de geselecteerde foto rechtstreeks op mijn weblog wilde plaatsen, kreeg ik alleen een irritant rood kruisje te zien in een verder leeg kader. Met hulp van Peter de Q.en na kopiëren en plakken naar mijn eigen pc, is het uiteindelijk toch gelukt deze foto in mijn weblog te plaatsen.
Gepost door Bieptiep op 07:06 1 reacties
Labels: flickr
zaterdag 17 mei 2008
Ding 4 en 5: RSS
Sinds de cursus Digitaal Inlichtingenwerk in 2006 gebruik ik tot mijn volle tevredenheid de feed-reader Bloglines.
Ik vind het een overzichtelijk programma: het toevoegen, wijzigen of schrappen van RSS-feeds gaat gemakkelijk.
Je kunt de feeds op onderwerp in mapjes doen, een optie waarvoor ik overigens niet voor heb gekozen. Met de slechts 15 RSS-feeds waarop ik ben geabonneerd vind ik het net zo overzichtelijk om ze allemaal in één oogopslag te kunnen zien.
15 RSS-feeds vind ik ook nog net te behappen, voor meer ontbreekt me de tijd. Het is nu: één erin, één eruit.
Mijn favoriete RSS-feed is (tot nu toe, wie volgt?) ZB Digitaal van Edwin Mijnsbergen.
Gepost door Bieptiep op 07:28 0 reacties
Labels: Bloglines, ZB Digitaal
vrijdag 9 mei 2008
Cursus Expert zoeken op internet
Afgelopen maand hebben Connie en ik in Utrecht de tweedaagse cursus 'Expert zoeken op internet' gevolgd, gegeven door Henk 'Voelspriet' van Ess.
Hij heeft ons in een duizelingwekkend tempo de in's en outs van het zoeken in Google laten zien en uitproberen. Dat er zoveel manieren en trucs zijn om met alleen deze zoekmachine tot een goed zoekresultaat te komen, geweldig! We hebben er in elk geval veel van opgestoken.
Wie belangstelling heeft voor de readers van deze cursus: ik kan ze je desgewenst mailen.
Gepost door Bieptiep op 01:26 3 reacties
Labels: Google, Voelspriet
Mijn eerste blog-bericht
Hoera, eindelijk een eigen weblog! En ik vind het leuk!
Altijd gedacht dat je alleen een weblog had als je belangrijk, bekend of interessant voor een ander was. Of als je dit van jezelf vond. En nu treed zelfs ík op deze manier uit de anonimiteit.
Wat zou ik graag meer tijd hebben om er veel mee te doen, zowel inhoudelijk als aan de lay-out.
Ik heb voor Blogger gekozen omdat die me, heel gemakzuchtig, het meest overzichtelijk leek.
Helaas blijkt het vaak lastig om uitgeroosterd te worden, maar hopelijk komen er aan de inlichtingenbalie genoeg rustige momenten om te kunnen bloggen.
Ondertussen hoop ik met 23 Dingen veel (voor mij) nieuwe toepassingen van Web 2.0 te leren gebruiken.
Gepost door Bieptiep op 00:56 2 reacties